زنان و خانواده در تیرماه ۱۴۰۳،

حضور اجتماعی و سیاسی زنان و چالش های آن در صدر موضوعات

به گزارش بلاگ سان، در تیرماه سال 1403 موضوع هایی مانند حضور زنان در اجتماع و در حاکمیت، همینطور اشتغال بانوان و چالش های آنان در صدر موارد مورد بررسی در روزهای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری بود.

حضور اجتماعی و سیاسی زنان و چالش های آن در صدر موضوعات

خبرگزاری مهر، گروه جامعه؛ در تیرماه سال ۱۴۰۳ موضوع انتخابات بازهم پرحرارت بود و در خیلی از محافل سخن از انتخاب سکان دار دولت چهاردهم مطرح بود. بدین جهت بازهم مسئله زنان در بحث ها و گفتگوها به میان کشیده می شد. هرچند به جز طرح برخی کلیشه های موجود و یا طرح برخی مباحث جنجالی مانند حجاب موضوع دیگری درباب سیاستگذاری حوزه زنان که نشان از تحول در آینده باشد مطرح نمی شد.
لایحه حجاب را برای اصلاح و تکمیل پس می گیریم
نیره قوی، مشاور امور بانوان مصطفی پور محمدی کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: در مورد لایحه حجاب قرار نیست که آنرا پس بگیریم و رها نماییم. لایحه حجاب را برای اصلاح و تکمیل پس می گیریم.
وی اضافه کرد: در بیشتر دستگاهها در کشور زنان در جایگاه مشاور هستند اما اگر مدیر کل شوند در دستگاهها وزارتخانه ها مطلوب تر است. از نظر کیفی حضور زنان در دستگاهها بیشتر بصورت شکلی است، تا محتوایی. در جلسات و تصمیم گیری ها اگر زنان حضور داشته باشند و بتوانند نظر دهند مناسب تر است. اما جایگاه کمتری برای آنان درنظر گرفته می شود یا فقط می توانند در عرصه زنان نظر بدهند.
علاوه بر فمینیسم با مخالفان حضور اجتماعی زنان مرزبندی داریم
صنم یکه زارع، مشاور امور بانوان علیرضا زاکانی، کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: نگاه تحقیرآمیز و حضور شکلی و تشریفاتی زنان در مقابل نگاهی که می داند زنان توانمندی در حوزه های اجتماعی داریم مطرح است. به لحاظ قانونی در امتداد کرامت زن بحث حفظ کرامت زن در خانواده و جامعه مورد نظر است که در لایحه تامین امنیت نیز دیده شده است.
وی اشاره کرد: مرزبندی ما فقط با فمینیسم نیست بلکه با طیف های مخالف حضور زنان نیز مرزبندی داریم. وقتی صحبت از حقوق بانوان می شود بعضی می گویند نباید بگوییم زن، بلکه باید بگوییم مادر. ما فمینیست نیستیم، اما با آنهایی که بواسطه صحبت از حقوق زن و عقلانیت در عرصه زن به ما برچسب فمینیسم می زنند مرزبندی داریم.
توجه به زنان به عنوان شاخص ارزیابی کاندیداها نشان از اهمیت آن دارد
شیما علی آبادی مشاور امور بانوان ستاد انتخاباتی محمدباقر قالیباف نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: زنان ما وارد عرصه سیاست می شوند و نقش آفرینی می کنند اما هیچکس متوجه کنش زنان در بین کارهای مردانه نمی گردد. ما باید برنامه ریزی داشته باشیم برای به چشم آمدن ظرفیتهای زنان، موضوع داستانها از نظر جمهوری اسلامی در هژمونی غربی گرفتار لکنت است.
وی اضافه کرد: حالا در بعضی از دستگاهها حوزه زنان اختیارات کافی ندارند و گاهی حق امضا ندارند و تلاش شد که با ارتقا این ساختار حکمرانی، جایگاه زنان را ارتقا دهیم.
برنامه هایی برای زنان سرپرست خانوار و بانوان خانه دار
فرشته روح افزا، نماینده بانوان ستاد انتخاباتی سعید جلیلی نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هم اظهار داشت: آقای جلیلی برای تمام خانم های جامعه در سطوح مقاطع مختلف همچون زنان سرپرست خانوار که خودشان به چندین بخش تقسیم می شوند برنامه دارد مانند آنکه یک تن سرپرست خانوار است اما همسر دارد و یا همسرش در زندان است و یا درگیر اعتیاد است، یا در مقطعی همسر او گرفتار مشکل مالی شده و یا درحال تحصیل است. برای همه بانوان برادر مسایل و مشکلاتشان برنامه ریزی انجام شده است.
وی در مورد زنان خانه دار در دولت آقای جلیلی، بیان کرد: خیلی از زنان در خانه کارهای مختلفی نظیر قالی بافی نویسندگی و یا کارهای دورکاری را انجام می دهند حتی خبرنگارانی هستند که بصورت دورکاری مصاحبه می گیرند و اصلاً دفتر کار ندارند. همین طور خانم هایی هستند که در فضای مجازی تحصیل می کنند حتی در خارج از کشور، نمی توان بطور مطلق آمار ۲۲ میلیونی زنان خانه دار را درست دانست و باید این خانم ها را دسته بندی کرد.
استفاده از ظرفیت بانوان در حوزه های مختلف
ریحانه اخلاقی نماینده بانوان سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هم بیان کرد: بانوان ایرانی در عرصه های بسیار وسیعی تخصص دارند. در عرصه های مختلف فرهنگی سیاسی و ورزشی بانوان نخبگان زیادی داریم. ایشان به استفاده از بانوان اعتقاد دارند، خصوصاً در مشاغلی که خط ارتباطی بیشتری با مردم دارند؛ برنامه این است که از حضور بانوان دراین خصوص ها بیشتر استفاده گردد مانند وزارت آموزش وپرورش و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی؛ همین طور برنامه هفتم توسعه را در عرصه بانوان با جدیت ادامه خواهند داد.
وی بیان کرد: اتفاقی را رقم خواهیم زد که زنان بتوانند در کنار هویت مادری اشتغال خودرا نیز حفظ کنند و از ظرفیت آنها به خوبی استفاده گردد. آقای قاضی زاده هاشمی نگران این هستند که اگر از ظرفیت زنان در جای مناسب استفاده نشود ممکنست در بحران ها ظهور پیدا کند.
نگهداری خردسالان در کنار محیط شغلی زنان شاغل
زهرا بهروز آذر نماینده مسعود پزشکیان نامزد انتخابات چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز در نشست جداگانه ای بیان کرد: اشتغال در حیطه مسایل زندگی خود زنان و خانواده آنها است. یکی از قول هایی که آقای پزشکیان دادند، نگهداری خردسالان در کنار محیط شغلی زنان شاغل است تا آنها بتوانند به وظیفه مادری و زن شاغل در محیط کار خود برسند.
اختصاص دو فصل از سند تحول کشور به زنان و خانواده
در این زمان معاون وقت رییس جمهور در عرصه زنان و خانواده به تشریح عملکرد و ارائه گزارشی از کارهای دولت سیزدهم در عرصه زنان و خانواده می پرداخت. انسیه خزعلی درباب اهمیت موضوع زنان و خانواده در دولت سیزدهم بیان کرد: به خاطر اهمیت بسیار زیاد مسئله خانه و خانواده، دو فصل مهم از سند تحول کشور که در برنامه شهید رئیسی تدوین شد، به این مساله اختصاص پیدا کرده است.
وی اضافه کرد: سند تحول دولت سیزدهم در عرصه زنان سلامت و لطمه زدایی زنان ورود کرده است. دراین خصوص نظام مسایل زنان در عرصه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، حکمرانی و سلامت تدوین شده و به عنوان ماموریت مورد پیگیری قرار|گرفت. دراین خصوص ۱۹ مبادرت به عنوان متولی و ۴۵ مبادرت به عنوان همکار دستگاه های اجرائی را دنبال کردیم.
حضور زنان در دستگاهها باید از حالت تشریفاتی خارج شود
خزعلی معاون وقت امور زنان و خانواده رییس جمهور در نشست خبری این معاونت بیان کرد: از شروع خدمت خود سعی کردیم که معاونت را از دو لطمه تشریفاتی و ویترینی بودن و همین طور غلبه وجهه سیاسی در این معاونت دور نماییم. بدین جهت معاونت امروز وارد تصمیم گیری و هماهنگی عملکرد دستگاه های اجرائی فعال گردیده است.
وی با تأکید بر یکی از پربسامدترین مسایل زنان بحث ازدواج، اشتغال و مسایل فرهنگی است، اظهار داشت: یکی از مسایل مهم تعارضات شغلی است. زنان باید بتوانند در کنار کارهای شغلی به مسئولیت های هود در خانواده هم برسند. بدین جهت با همکاری سازمان امور استخدامی، وزارت کار و بیمه هماهنگی هایی برای ایجاد مشاغل انعطاف پذیر انجام شد. یکی از این موارد بحث مهدکودک ها در دستگاهها و دورکاری بانوان بود.
وی در ادامه اظهار داشت: مسئله زنان سرپرست خانوار از ابتدا مورد توجه دولت بود. موضوع ایجاد کسب وکار پایدار خانواده محور را در برنامه داشتیم. در این جهت بنا داشتیم که از زنان کارآفرین حمایت کرده و آنان نیز زنان سرپرست خانوار را به کارگیری کنند و از تهیه مواد اولیه، تولید، آموزش و رساندن به بازار از آنها پشتیبانی شود. علاوه بر این می توان به صندوق ضمانت زنان سرپرست خانوار جهت ضمانت تسهیلات اشاره نمود.
وی اضافه کرد: در حوزه رسیدگی به دختران مجرد دهه ۶۰ وضعیت روستاها که آمار دختران مجرد بیشتری داشت را مد نشر قرار دادیم. و برای اعطای تسهیلات ازدواج دهه شصتی ها برای جذب بودجه دستگاه های مختلف را پای کار آوردیم. دستگاه های مختلف با هماهنگی معاونت توسعه روستایی، بانک مهر ایرانیان و غیره تفاهم نامه خوبی در روستاها داشتیم که طی آن به دهه شصتی ها تسهیلات ازدواج داده شود.
از سند ملی الگوی سوم زن رونمایی می شود
معاون وقت رییس جمهور در عرصه زنان و خانواده اظهار داشت: در بحث گفتمان سازی و تبیین، تدوین سند الگوی سوم زن انجام شده و به زودی از این سند رونمایی خواهیم کرد.
خزعلی درباره ی سند جنبش تعهد به خانواده که رونمایی اولیه آن صورت گرفت گفت: این سند به عنوان دستورالعمل و اقدام عملیاتی برای کشورهای هم سو در سطح بین الملل درنظر گرفته شده است. اقدام عملیاتی و نگاشت نهادی برای دستگاه های مختلف در داخل کشور نیز تعریف شده است. این مسأله در وهله اول برای پشتیبانی از خانواده و برای پیش گیری از انحرافاتی که غرب برای خانواده مطرح می کند. با کشورهایی که مساله خانواده برای آنها اهمیت دارد، چه مسلمان و چه غیر مسلمان همکاری هایی دراین خصوص داشته ایم.
لایحه تامین امنیت زنان و روبرو شدن با کودک همسری
وی با اعلان اینکه لایحه امنیت زنان مبنی بر قوانین اسلام و سخنان رهبری بوده است گفت: باید قانونی باشد که اجازه ندهد در خانه به خانم ها ستم شود. اقدامات ما درباب این لایحه به صورت اصلاح و تکمیل است. در سفرهای استانی بنا بر این بود که قسمتی از بودجه را به لطمه زدایی از حوزه زنان اختصاص دهیم و در دیدار با تاثیرگذاران فرهنگی استانها به این مساله تأکید می کردیم و از نظر قانونی هم سعی کردیم حمایت ها را داشته باشیم.
خزعلی اضافه کرد: در جلساتی که با رییس قوه قضائیه داشتیم برای اصلاح رویه ها و عملکردها به توافق رسیده ایم. از طرفی قسمتی از این لایحه درباب حقوق خردسالان است. این لایحه در راستای حفظ و پشتیبانی از خانواده با رفع نقص ها و ماده قانون هایی در راستای اصلاح قانون است.
معاون امور زنان و خانواده رییس جمهور درباب بحث کودک همسری نیز اظهار داشت: از نظر قانونی اقداماتی عنوان شد که برای آنهایی که در سنین کم ازدواج می کنند، شرایطی برای آنان گذاشته شود. همچون این که این افراد ترک تحصیل نکنند برای ازدواج دختران، باید بررسی شود که قدرت والد گری دارند، بین دختر و پسر تناسب سنی وجود داشته باشد و مشاوره های الزامی ماهانه برای آنها داشته باشیم که از هرگونه سوءاستفاده جلوگیری شود.
وی اضافه کرد: اما در مجموع با کوشش های انجام شده آمار ازدواج دختران زیر ۱۵ سال از ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲، ۳۲ درصد زیر ۱۸ سال بالاتر از ۲۵ درصد کاهش داشته است.


منبع:

1404/01/10
15:52:48
0.0 / 5
15
تگهای خبر: آموزش , برنامه , داستان , دستگاه
این پست بلاگ سان را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات کاربران بلاگ سان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
لینک دوستان بلاگ سان
sunblog