گزارش بلاگ سان؛

انتقاد کارشناسان حوزه خانواده‎ از میزان تسهیلات فرزندآوری

بلاگ سان: نمایندگان مجلس در جریان بررسی بخش هزینه ای لایحه بودجه 1403، میزان وام ازدواج و تسهیلات فرزندآوری را تعیین کردند ولی میزان این تسهیلات مورد انتقاد خانواده ها و کارشناسان جمعیت قرار گرفت.

انتقاد کارشناسان حوزه خانواده‎ از میزان تسهیلات فرزندآوری
به گزارش بلاگ سان به نقل از مهر، زنگ خطر جمعیتی مدت ها است که در کشور به صدا درآمده؛ کارشناسان مربوطه طی سالهای اخیر در مورد بسته شدن پنجره جمعیتی در کشور هشدار داده اند. به اعتقاد متخصصان مساله جمعیت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و می گویند اگر پنجره جمعیتی که به شدت کشور ما را تهدید می کند، بسته شود؛ باز کردن آن، نسل ها زمان می برد. نرخ باروری کشور حدود ۱.۷ درصد است صابر جباری، سرپرست اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، اعلام نموده این نرخ باید حدود ۲.۵ درصد افزایش پیدا کند. برای رسیدن به این هدف فقط حدود ۶ تا ۷ سال فرصت باقی است. اگر برنامه های فرزندآوری اجرا نشود و نرخ باروری افزایش پیدا نکند جمعیت ایران به شدت پیر می شود.
هر چند موضوع فرزندآوری فقط به موضوعات اقتصادی گره نخوره و ردپای موضوعات فرهنگی هم در آن وجود دارد ولی حل معضلات اقتصادی می تواند بطور مؤثر گره گشای معضلات جمعیتی باشد. طی سالهای اخیر از طرف دولت و مجلس برنامه هایی برای تشویق فرزندآوری انجام شده ولی آن طور که باید مؤثر واقع نشده است. از اختصاص خودرو با شرایط خاص تا اختصاص مسکن و یا زمین برای تولد فرزندان ۴ تا ۵ مورد. روز گذشته هم نمایندگان مجلس در جریان بررسی بخش هزینه ای لایحه بودجه ۱۴۰۳ به ازای فرزند اول ۴۰ میلیون تومان، فرزند دوم ۸۰ میلیون، فرزند سوم ۱۲۰ میلیون، فرزند چهارم ۱۵۰ میلیون و فرزند پنجم و بیشتر ۲۰۰ میلیون تومان مشخص کردند.
همین طور با تصویب نمایندگان مجلس به زوج های زیر ۲۵ سال در سال آینده ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات ازدواج پرداخت خواهد شد. این وام برای هر یک از زوج هایی بالای ۲۵ سال که تاریخ ازدواج آنها پس از اول فروردین ۱۴۰۱ بوده ۳۰۰ میلیون و با دوره بازپرداخت ۱۰ ساله است. این موضوعات موجب واکنش برخی خانواده ها در فضای مجازی و حقیقی شد و معتقدند که این میزان تسهیلات برای ازدواج و فرزندآوری کفایت نمی کند و به تنهایی مشوق نیست. مساله جمعیت چالش مشترک خیلی از کشورهای جهان نیره قوی پژوهشگر حوزه زنان و جمعیت در گفت و گو با خبرنگار مهر در ارتباط با موضوع تسهیلات وام ازدواج و فرزندآوری گفت: مساله جمعیت یک مؤلفه بسیار حائز اهمیت در بین کشورهای مختلف همچون ایران است چونکه جمعیت یکی از موضوعات در رابطه با قدرت و حفظ توانمندی کشورها شمرده می شود پس این مساله یک شاخص مشترک جهانی است. وی ادامه داد: هر کشوری که رو به پیری و سالمندی می رود را نمی توان برای آن آینده روشنی ترسیم کرد چونکه هر کشوری نیاز به نیروی جوان دارد و این مساله یک قدرت شمرده می شود پس در دهه پیش رو اگر برای ایران چاره ای اندیشیده نشود گرفتار پیری خواهد شد. مشکل سالمندی کشور بطور عادی رفع نمی شود این پژوهشگر حوزه زنان و جمعیت افزود: مشکل سالمندی کشور بطور عادی رفع نمی شود و باید چاره و راه حل مؤثری اندیشید. بطور قطع مشکل یک جوان با دریافت وام ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیونی برای ازدواج مؤثر نیست و وام ۴۰ میلیونی هم راهکاری برای فرزندآوری نخواهد بود. قوی اشاره کرد: این وام که به جوانان ارائه می شود به هر حال باید در اقساط مختلف بازگردانده شود و اگر جوان شغل پایدار نداشته باشد و خانواده نیز آنرا همراهی نکند با مشکل پرداخت اقساط مواجه خواهد شد. پس مشکل اول مساله بیکاری و نبود شغل است و در کنار رفع آن باید مشوق های لازم را برای ازدواج و فرزندآوری در نظر گرفت.
ارائه تسهیلات شرط کافی نیست / ‏‬جوانان اول شغل و بعد وام نیاز دارند وی بیان داشت: ارائه تسهیلات کار خوبی است شرط لازم شمرده می شود ولی شرط کافی نیست. بطور کلی ۲ مؤلفه سبب می شود که جوان برای ازدواج به یقین نسبی برسد و آن هم تلاش خودش و تدبیر مسؤولان است. این پژوهشگر حوزه خانواده و جمعیت با اشاره به این که تامین شغل برای جوانان حکایت از این دارد که تدبیر مؤثری اندیشیده شده است، اظهار داشت: ارائه تسهیلات بدون در نظر گرفتن شغل پایدار در حقیقت راهکاری موقت شمرده می شود و تنها برای بخش اندکی از جامعه اثر گذار است. وی بیان داشت: پیری جمعیت هم اکنون یک معضل است و باید برای کاهش نرخ ازدواج و کاهش نرخ فرزندآوری که زنجیره ای به هم پیوسته است چاره خوب اندیشید. دولت و مجلس باید نگاه واقع بینانه به این مساله مشوق ها داشته باشند تا بتوان شاهد بهبود وضعیت جمعیتی در کشور بود. یکی از چالش های مهم آینده کشور کمبود جمعیت جوان و اضافه شدن سالمندان به بدنه اجتماع است که ضمن ایجاد بحران سالخوردگی، مسبب وقفه در چرخه توسعه کشور و تحمیل هزینه های متعدد، هنگفت و غیرقابل جبران فرهنگی، اجتماعی و اقتصادیست. حالا باید دید تصمیم ها دراین زمینه چگونه خواهد بود و آیا تسهیلات مؤثر به عنوان مشوق برای ازدواج و فرزندآوری ارائه می شود؟


منبع:

1402/11/16
22:33:21
0.0 / 5
429
تگهای خبر: برنامه , جوانان , فرهنگی
این پست بلاگ سان را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات کاربران بلاگ سان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
sunblog