گزارش مهر به مناسبت روز ملی جمعیت؛

از نامه بی سرانجام وزیر تا پشت پرده توقف پروژه ملی جمعیت

بلاگ سان: با وجود گذشت قریب به ۸ ماه از نامه وزیر بهداشت به رهبر معظم انقلاب و قول ایجاد تحول در حوزه جمعیت، اخبار خوبی از سیاستهای كلان نظام در حوزه جمعیت به گوش نمی رسد.

از نامه بی سرانجام وزیر تا پشت پرده توقف پروژه ملی جمعیت

خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه_ ساناز باقری راد: مهر ماه ۹۸ بود که بعد از تذکرات چندساله رهبر معظم انقلاب بر مبحث کاهش جمعیت و خطر حرکت به سمت سالمندی، یکی از مسؤلان دولتی هم در این حوزه وارد میدان شد.
داستان به نامه سعید نمکی وزیر بهداشت و آموزش پزشکی برمی گردد. نمکی سال قبل طی نامه ای به رهبر معظم انقلاب نسبت به شاخصهای جمعیتی کشور و بحران کاهش جمعیت ابراز نگرانی کرد و در نامه خود از دستکاری آمار و ارقام جمعیتی توسط دستگاه های داخلی اطلاع داد.
وزیر بهداشت در بخش دیگری از نامه فهرستی از اقدامات این وزارت خانه در جهت رشد نرخ باروری و افزایش جمعیت مطرح شده بود.
اندکی بعد از واکنش نمکی نسبت به این موضوع، مقام معظم رهبری هم طی نامه ای به نگرانی های وزیر بهداشت پاسخ دادند تا امیدی تازه برای ایجاد تحول در راه جمعیتی کشور ایجاد شود.
همزمان با انجام این نامه نگاری ها، وزیر بهداشت محمداسماعیل اکبری مشاور عالی خویش را بعنوان نماینده تام الاختیار در مبحث جمعیت منصوب نمود.
چندی بعد هم تعدادی از بهورزان کشور در نامه ای به اکبری، نسبت به اجرای سیاست های کنترل جمعیت در مراکز بهداشتی انتقاد کردند و خواهان تغییر سیاست ها در جهت فرزندآوری شدند.
پس از این اتفاق، پیشبینی می شد که با ورود جدی وزیر بهداشت به مساله جمعیت و برنامه های اکبری بعنوان مسئول پروژه جمعیت، شاهد ایجاد تحولی در این حوزه باشیم. اما حال با گذشت قریب به ۸ ماه از نامه وزیر، به نظر می آید که مسیر ایجاد تحول در شاخصهای جمعیتی کشور چندان تغییری نداشته است.
اکبری پیشتر بر ضرورت افزایش نرخ باروری کشور تاکید کرده و اظهار داشته بود: نرخ باروری در ایران باید به بالای سه فرزند برسد. هم اکنون نرخ باروری ما ۲.۰۱ است. نرخ جایگزینی در کشور ما با نرخ جایگزینی در کشورهای دیگر متفاوت می باشد.
وی اضافه کرد: به نظر من هیچ نرخ جایگزینی زیر سه به ما کمک نمی کند و حداقل باید به سه برسیم. وقتی می خواهیم مردم سه بچه دنیا آورند، باید مانند تمام دنیا به خانواده ها تسهیلات بدهیم.
با وجود تاکید مشاور عالی وزیر بهداشت بر ضرورت افزایش نرخ باروری اما آمارها از آن حکایت می کند که نرخ باروری کشور حدود ۱.۸۴ و پایین تر از نرخ جایگزینی است.
از سوی دیگر بر مبنای تحقیقات اخیر شورایعالی انقلاب فرهنگی هم نرخ رشد جمعیت در سال ۹۸ به زیر یک درصد رسید که این امر در تاریخ کشور بی سابقه بوده است.
هرچند که تغییر شاخصهای جمعیتی و خروج از بحران جمیعت به سال ها زمان نیاز دارد اما آمار و ارقام های کنونی بخصوص کاهش ۱۷۰ هزار تولد در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷، از آن حکایت می کند که انتظاری که از وزارت بهداشت برای ایجاد تحول در این حوزه می رفت عملی نشده است.
روز گذشته هم اکبری خطر پیری جمعیت را خطرناک تر از کرونا خواند و اظهار داشت: راهکار حل این بحران تغییر سبک زندگی امروزی از راه برنامه ریزی علمی و فرهنگی و همینطور بسیج ملی عملیاتی و حمایت همه جانبه ساختارهای اجتماعی است.
با این حال به نظر می آید که وقوع تحولاتی در این وزارت خانه مانع به سرانجام رسیدن تصمیمات اکبری و حتی خود شخص وزیر شده است.
به علاوه شیوع کرونا هم فرصت وزیر بهداشت برای رسیدگی به پروژه جمعیت را کم کرده و گویا در روند انجام امور مربوط به مشاور عالی خود خلل بوجود آورده است.
به طوری که بر مبنای اخباری که به خبرنگار مهر رسیده، دفتر اکبری بعنوان مسئول پروژه جمعیت، در وزارت بهداشت از او گرفته شده و عملاً اختیارات اجرایی وی تقلیل یافته یا حتی متوقف شده است.
خزعلی: فشارهای دولت منجر به متوقف شدن اختیارات مسئول پروژه جمعیت شده است
در همین خصوص کبری خزعلی عضو شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده هم در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره وضعیت ادامه پروژه جمعیت در وزارت بهداشت اظهار داشت: متاسفانه هم اکنون فعالیتهای آقای اکبری بعنوان نماینده وزیر بهداشت در مبحث جمعیت متوقف شده و حتی دفتر ایشان در وزارت خانه هم از وی گرفته شده است.
خزعلی افزود: خیلی از نامه های آقای دکتر اکبری و دستورات وی در مدیریت میانی وزارت بهداشت متوقف می شود و حتی به دفتر وزیر هم نمی رسد. بعضی از نامه ها هم به دفتر وزیر می رسد اما همان مدیریت میانی وزارت خانه، مانع از رسیدن نامه های اجرایی به شخص وزیر می شود.
وی با تاکید بر اینکه متوقف شدن اختیارات مسئول پروژه جمعیت، ناشی از فشار برخی جریانات است، خاطرنشان کرد: تمامی این اقدامات در جهت ادامه اجرای طرح کنترل جمعیت و اجرای هدف ۳ در سند ۲۰۳۰ است.
حال با گذشت ۸ ماه از ابراز نگرانی نمکی نسبت به مقوله جمعیت، تقلیل یافتن اختیارات اکبری مسئول پروژه جمعیت به صورت تدریجی در حال انجام می باشد تا سیاست های کنترل جمعیت با قوتی بیشتر اجرایی شود.
از سوی دیگر به نظر می آید که انتشار کرونا هم منجر به غافل شدن وزیر بهداشت از مباحث جمعیتی و پشتیبانی از تصمیمات مشاور عالی خود شده است هرچند این احتمال هم وجود دارد که گرفتن اختیارات اجرایی اکبری از وی، ناشی از غفلت وزیر نباشد و علت آن قدرتمندتر بودن فشار جریانات پشت پرده باشد.

1399/03/10
12:12:20
5.0 / 5
2213
تگهای خبر: برنامه , داستان , فرهنگی
این پست بلاگ سان را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات کاربران بلاگ سان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
sunblog